Wat is een Hoppinpunt?

Om de modal shift te realiseren zijn de hoppinpunten onmisbaar. Auto, fiets en openbaar vervoer zijn op elkaar afgestemd en kunnen aangevuld worden met extra diensten. Doel van de mobipunten of hoppinpunten? De combimobiliteit faciliteren dankzij toegang tot en overstap tussen de mogelijke vervoersmogelijkheden.

Doel van de hoppinpunten? De combimobiliteit faciliteren dankzij toegang tot en overstap tussen de mogelijke vervoersmogelijkheden.
— Kaat Maes, Integraal projectleider

Op hoppinpunten vind je dus volwaardige alternatieven voor de auto. Op die manier draagt het punt bij tot een meer duurzame mobiliteit. Een bus- of tramhalte of treinstation zijn bijvoorbeeld voorzien van publieke laadpalen, (elektrische) deelauto’s, deelfietsen. Op sommige punten zal je ook andere voorzieningen aantreffen zoals een lockersysteem voor pakjes en realtime-info over het openbaar vervoer. Collectief of individueel afsluitbare fietsenstallingen en zelfs fietsherstelpunten horen tot de mogelijkheden.

In 2021 werkte De Werkvennootschap aan een aantal Hoppinpunten – zo is er Hoppinpunt Kassei in Vilvoorde, langs de Ringtrambus, maar ook Hoppinpunt Middenhut in Sint-Genesius-Rode. Daar werd het Hoppinpunt specifiek afgestemd op de toeristische noden die de ligging vlakbij het Zoniënwoud met zich meebrengt.

AanpakJess Bonkers